چگونه اتاقمان را آکوستیک کنیم؟

چگونه اتاقمان را آکوستیک کنیم؟

     اتاق های آپارتمان و حتی اتاق بسیاری از خانه های سنتی از صداهای آلاینده و هیاهوی روزمره در امان نیستند و می توانند آرامش شما را به هم بزنند. علی الخصوص در آپارتمان‌‌های امروزی مصالحی بکار می روند که بیشترین صرفه‌‌ را برای سازندگان داشته باشند. مثلا دیواره های نازک با آجرهای سفالی توخالی ساخته می‌شوند و به همین دلیل در آپارتمان‌‌های نوساز، صدای همسایگان براحتی شنیده می شود. یا همسایه هایی که علاقه به میهمانی های شبانه دارند باعث آزار شماست‌. همچنین در اینگونه آپارتمان ها، همسایه ها بطور واضح صدای موسیقی، تلویزیون و حتی حرف‌های همدیگر را می شنوند.

     بهترین راه برای ایجاد عایق صوتی در دیوارها و سقف و کف، این است که از مواد عایق صداگیری در مرحله ساختن آپارتمان استفاده گردد. امروزه عایق‌های بسیاری از حرارتی و صوتی گرفته تا عایق رطوبتی در بازار مصالح ساختمانی یافت می‌شود که می‌توان از آنها زیر روکاری دیوارها و در سقف و کف واحدها استفاده کرد. البته ممکن است در نگاه اول اینگونه بنظر بیاید که استفاده از عایق‌های صوتی باعث می‌شود هزینه‌های ساختمان بالا برود، اما رضایت ساکنان آپارتمان نشان می‌دهد این هزینه‌های اندک نسبت به کل هزینه ساخت کاملا مقرون به صرفه است. همچنین شکل بلوک‌های ساختمانی نیز باید طوری باشد که باعث انعکاس، تشدید و پراکندگی نامطلوب اصوات نشود. اما در بسیاری از موارد ساختمان ها از لحاظ عایق بودن صوتی مورد توجه قرار نمی گیرند. که در ادامه به آکوستیک نمودن اتاق اینگونه واحدهای مسکونی پرداخته می شود:

دیوار داخلی و مشترک در آپارتمان

     دیوارهای داخلی اتاق‌های مختلف یک آپارتمان را از هم جدا می‌کنند و دیوارهای مشترک دیوارهایی هستند که واحدهای مختلف یک مجتمع مسکونی را از هم جدا می نمایند. دیوارهای داخلی و مشترک، گاه حریم خصوصی را به خطر انداخته و ورود صدا از یک اتاق به اتاق دیگر و حتی بدتر اینکه از یک واحد مسکونی به واحدی دیگر را به همراه دارند.

عایق سازی صوتی دیوار داخلی بین اتاق ها

     صداگیری دیوارهای داخلی از اهمیت زیادی برخوردار است. زمان فعالیت و استراحت اعضای یک خانواده متفاوت است. ممکن است زمانی که کودک شما نیاز به دارد، فرزند بزرگترتان قصد انجام بازی‌های رایانه‌ای با سروصدای زیاد را داشته باشد. حتی در این هنگام شاید شما قصد مطالعه داشته باشید و همسرتان نیاز داشته باشد، آهنگ‌ مورد علاقه‌اش را بشنود. عایق صوتی دیوارهای داخلی خانه شما، کمک می‌کند تا هر شخص در اتاق مجزا به فعالیت دلخواه خود مشغول شده بدون اینکه باعث اذیت و آزار و ناراحتی دیگران شود. صداگیری دیوارهای داخلی واحد آپارتمانی، آرامش و احترام متقابل افراد خانواده را افزایش خواهد داد.

 

عایق سازی صوتی در اتاق هایی با دیوار مشترک

     از اساسی‌ترین مشکلات آپارتمان نشینی، انتقال صدا به واحدهای مجاور است. عبور صدا از دیوارهای مجاور، سر وصدای معمولی و روزانه هر واحد آپارتمانی را به واحدهای کناری منتقل می‌کند. صداگیری دیوار مشترک از الزامات آپارتمان‌ها و مجتمع‌های مسکونی است. عایق صوتی دیوارها با صداگیری دیوار می‌تواند ضمن افزایش سکوت و آرامش واحدهای آپاراتمانی، در صداگیری دیوار و حفظ حریم خصوصی ساکنین یاری رساند.

آکوستیک ساختمان های آماده

     یکی از راه‌حل‌هایی که می‌توان اتاق ساختمان‌های آماده را عایق نمود، استفاده از مواد عایق صوتی در کف، دیوارها و سقف است. پنل های آکوستیک را می توان به صورت تخته ای و یا به صورت بافتی خریداری نمود و به دیوارها آویزان کرد. با اینکه بیشتر آنها طوری طراحی شده اند که اجازه انعکاس صدا از سطوح سخت را ندهند، برخی نیز برای جلوگیری از ورود سر و صدا از پنجره و دیوارها به کار برده می شوند. درهایی نیز وجود دارد که برای اتاق خواب و در ورودی به کار می روند و خاصیت آکوستیک دارند و از رفلکس صدا جلوگیری می کنند.

چگونه اتاقمان را آکوستیک کنیم؟

     برای انجام یک آکوستیک بی نقص، نکات زیادی بایستی رعایت شود که در اینجا شما را با ساخت یک اتاق آکوستیک با کمترین هزینه و با کمترین امکانات آشنا می کنیم:

-ایزولاسیون و استانداردسازی فضا دو فاکتور مهم در عایق سازی صوتی اتاق ها محسوب می گردد.

-ایزوله کردن اتاق در برابر نشتی فرکانس ها به بیرون از اتاق و هم نفوذ صداهای بیرون یا مجاور به داخل مد نظر است.

     در هر صورت نباید فراموش نمود هرچقدر هم که خرج کنید، نمی توانید به یک ایزولاسیون  صد در صد دست پیدا کنید، بخصوص اگر اتاق مورد نظر شما از قبل برای این کار تهیه نشده باشد. نکات زیر می تواند شما را برای رسیدن به یک ایزولاسیون خوب راهنمایی کند: برای جلوگیری از خروج صدا از یک اتاق، نه تنها باید موارد مربوط به کنترل انعکاس را مد نظر قرار داد، بلکه باید دیوارها، درها، کف وسقف و … را ایزوله کرده و درمواردی که ممکن است آنها را دو جداره ساخت.

     توجه به برخی نکات هنگام ساخت اتاق می تواند به ایزوله کردن بهتر آن کمک کند ، بعنوان مثال از مهمترین نکاتی که باعث خروج صدا از یک اتاق می شود کانال های تهویه هوا ، کولر ، حتی داکت های سیم  تلفن و برق و… است. پس از آنکه شما مطمئن شدید از اتاق شما یا سالن مورد نظر صدایی بیرون نمی رود، برای استفاده بهتر از موسیقی باید منابعی که بالقوه می توانند تولید سر و صدای ناخواسته یا نویز کنند را از کار بیندازید. اگر واقعآ می خواهید از خواب آسوده برخوردار شوید یا از خواندن یک کتاب یا شنیدن موسیقی یا ساز زدن در اتاق لذت ببرید و یا قصد ضبط با کیفیت قطعات موسیقی را دارید، باید هرگونه لوازم اضافی را از آنجا بیرون ببرید.  پس از اینکار باید به اقلامی مانند دستگیره های درب و پنجره، چراغ ها، شیشه های در و پنجره، بخاری، چوب پرده و … بپردازید. خلاصه هر آنچه که می تواند با انتشار صوت به لرزه درآید، توجه کنید. از عوامل مورد توجه در عایق سازی و آکوستیک دیوار اتاق ها توجه به انتخاب نوع عایق بر اساس کاربری اتاق است. ضخامت دیوارها و مواد به کار رفته در ساخت و ساز آنها نیز در میزان صداگیری آنها مؤثر است.

     در هنگام انتخاب نوع عایق‌ صدا باید به نوع مواد به کار رفته در آن، ساختمان کلی، طراحی و نحوه اجرای آن توجه نمود. در حال حاضر صداگیری دیوارها با عایق‌های متفاوت تجهیزات آکوستیک مانند فوم پلی اتیلن ، فوم شانه تخم مرغی ، پشم سنگ ، پالت های چوبی یا پلاستیکی کف  و … قابل انجام است. موقع انتخاب نوع صداگیری اتاق ها به میزان صداگیری عایق مورد نظر، ضد حریق بودن و میزان ضخامتی که عایق‌بندی به دیوارهای شما خواهد افزود، دقت کنید، بهتر است از عایقی استفاده نمایید که علاوه بر عایق صوتی، عایق حرارتی نیز باشد.