۸ قدم مهم در میکس وکال
این ۸ مرحله را دنبال کنید تا لاین وکال از حالت خام به حالتی حرفه ای تبدیل شود و در آهنگ به زیبایی شنیده شود. فراموش نکنید میکس وکال یکی از دشوار ترین مراحل میکس بوده ، پس همیشه باید با ذهنی آزاد و انرژی کافی سراغ این کار برویم.
قدم اول : انتخاب بهترین برداشت ها و ویرایش
اولین مرحله ی میکس وکال در واقع میکس کردن آن نیست . ویرایش آن است . اگر مسئولیت شما فقط میکس است ، ویرایش وکال به عهده ی آرتیست بوده تا بهترین نسخه از وکال خود را برای شما ویرایش کرده و جهت میکس برای شما ارسال کند اما اگر مرحله ی ویرایش وکال هم به عهده شماست ، باید با ظرافت و دقت فراوان انجام شود که به آن محاسبه میگویند این پروسس با استفاده از نرم افزار میزبان (DAW) شما انجام میشود . یعنی از بین تمامی برداشت ها باید بهترین برداشت را انتخاب کرده و با یکدیگر ادغام کنید طوری که وکال در طول پروژه منسجم ، طبیعی شنیده شود.
گذشته از انتخاب برداشت ها باید شروع به حذف قسمت هایی که وکالیست نخوانده است بکنید و نفس کشیدن وکالیست را قبل از شروع خواندن کنترل کنید. ( معمولا قسمت نفس کشیدن حذف نمیشد و فقط در صورت نیاز حجم این قسمت از وکال باید کاهش پیدا کند ) همینطور میتوان از پلاگین های DeBreath کمک گرفت تا سرعت کار افزایش پیدا کند.
قدم دوم : تیون کردن ( فالشگیری )
گاهی در زمان ضبط وکال ، وکالیست از گام موسیقایی خارج شده و صدای ضبط شده نیاز به پیچ شدن و تیون شدن داشته که هم اکنون پلاگین های قدرتمندی مثل Waves Tune Real-Time ، Melodyne ، Autotune و … وجود دارد که به خوبی این کار را انجام میدهد.
قدم سوم : به دست آوردن سطح صدای مناسب ( حجم صدای وکال )
تنظیم سطح صدای وکال در میکس بسیار مهم بوده تا تمامی کلمات و تحریرهای خواننده به خوبی و واضح شنیده شود . توجه داشته باشید وکال مهم ترین لاین در موسیقیست پس باید بیشترین حجم صدا را برای انتخاب کرد تا بقیه لاینها ( سازها ) تحت هیچ شرایطی بیشتر از وکال نشوند . از طرفی باید مراقب بود این سطح صدا بیش از حد در نظر گرفته نشود چون ممکن در مراحل بعدی لاین وکال دچار دیستورشن ( کلیپ ) شود.
قدم چهارم : اکولایز کردن EQ
در این مرحله ، ابتدا باید شروع به تمیز کاری کرد ، یعنی با بررسی فرکانسها شروع به حذف فرکانسهای اضافه کرد . بازه ی فرکانسی صدای انسان بالا تر از ۸۰ - ۱۰۰ هرتز هست ، پس با حذف کردن ( Low Cut ) فرکانسهای زیر ۸۰ - ۱۰۰ هرتز میتوان به صدایی تمیز تر رسید. همچنین با تقویت بازه فرکانسی ۲ تا ۵ کیلو هرتز میتوان شفافیت و رنگ بهتری به صدای وکال داد . همچنین با تقویت فراکنس های بالاتر از این محدوده میتوانید به درخشش صدای وکال کمک کنید . مراقب باشید این بازه فرکانسی را بیش از تقویت نکنید ، چون نتیجه عکس خواهد داد.
بعضی از مهندسین صدا قبل از اکولایز کردن ، صدای وکال را کمپرس میکنند و یا در حین ضبط هم پروسس اکولایزر انجام میشود هم کمپرس . پس در این قسمت مهمتر از ترتیب انجام مراحل ، درست انجام دادن مراحل است.
قدم پنجم : کنترل حروف س ش ت De-Essing
 معمولا بعد از ضبط وکال حروفی مانند س ش ت ، زننده شنیده می شود که میتوان با استفاده از پلاگین De-Esser این مشکل را حل کرد . De-Esser در واقع نوعی کمپرسور است که در بازه فرکانسی خاصی فعالیت میکند و عمل فشرده سازی را انجام میدهد . مراقب باشید این عمل بیش از حد انجام نشود چون باعث میشود صدای خواننده از حالت طبیعی خارج شود.
قدم ششم : کمپرس کردن
یکی از حیاتی ترین مراحل میکس وکال ، کمپرس کردن آن است ، مرحله ای دشوار که ابتدا نیاز دارد راندمان کار کمپرسور را درک کرد و سپس این مرحله انجام شود . بعضی از مهندسین میکس این مرحله را ممکن است در سه قدم انجام دهند . ابتدا کنترل داینامیک رنج ، سپس تقویت بخش های ضعیف ، در نهایت کمپرس موازی.
اما اگر بخواهیم این قدم را در یک مرحله انجام دهیم به نکات زیر توجه کنید.
مقدار Ratio را 4/1 یا 3/1 قرار دهید
مقدار Threshold حداکثر ۲۰ دسیبل ( حداکثر میزان فشرده سازه در Meter گین ریداکشن یا GR به ۶ دسیبل برسد )
مقدار Attack در حالت Fast یا سریع و مقدار Release در حالتی آرام تر یا Slow
در نهایت توجه داشته باشید اگر میزان فشرده سازه شدید باشد صدای خواننده از حالت طبیعی درآمده و ضربه بزرگی به میکس خواهد زد.
قدم هفتم : ریورب و دیلی
با استفاده از پلاگین های Reverb و Delay میتوان روح تازه ای به صدای وکال بخشید . می توان این مرحله را به صورت استریو و یا مونو انجام داد . اگر به صورت استریو انجام شود می توان به شکل سه بعدی موزیک کمک بزرگی کنیم و اگر به صورت مونو انجام دهیم به عمق صدای وکال اضافه خواهیم کرد. مقدار تاثیر Reverb و Delay کاملا سلیقه ای بوده اما توجه داشته باشید اگر پروژه ی شما دارای لاین های زیادیست مقدار دیلی و ریورب را کمتر در نظر بگیرید تا از تداخل فرکانسی در مراحل بعدی میکس جلوگیری کنید.
مرحله هشتم : Automation
بعد از انجام تمامی مراحل قبلی و رسیدن به صدایی مناسب ، با استفاده از Automation میتوان سطح صدای خواننده را کنترل کرد و هرجایی نیاز به تقویت یا تضعیف سطح صدا بود این عمل را با استفاده از نوشتن Automation در لاین وکال به وجود آورد.
در نهایت توجه داشته باشید استمرار و تلاش برای رسیدن به میکس صحیح وکال امری الزامیست ، پس دست از عجله کردن برای رسیدن به صدایی خوب برداشته و سعی کنید به آرامی و با دقت فراوان این مرحله را در میکس انجام دهید.
سوالات و یا تجربیات خود را در میکس وکال در قسمت زیر با ما به اشتراک بگذارید.
نظرات کاربران:
بسیار خوب و قانع کننده بود و استفاده کردم
نوشتن دیدگاه